Zomereczeem de weide uit
Zomereczeem is een steeds groter wordend probleem in de paardenwereld. Daar waar afgeschuurde staart en manen ooit enkel en alleen het probleem van sobere ponyrassen zoals IJslanders en Friese paarden leek, daar is het nu een alom voorkomend fenomeen. Door het hele land heen zie je van top tot teen ingepakte paarden en pony’s in de wei lopen. Die van jou horen er wellicht ook bij. Lees hieronder wat er naast het opdoen van een eczeemdeken nog meer te doen is tegen deze allesbeheersende paardenjeuk.
Oorzaak van staart- en manen eczeem: de knut
Zomereczeem, ook wel staart- en manen eczeem (SME) genoemd ontstaat door beten van de Culicoïdes Robertii mug. Deze mug kennen we in de volksmond beter als ‘knut’. Een heel klein mugje met een diameter van gemiddeld 2mm dat bloed van gewervelde dieren nodig heeft voor de voortplanting. Ook mensen, koeien en schapen ondervinden hinder van knutten. Zo is de knut bij schapen soms de verspreider van de ziekte blauwtong. Een ziekte die bij paarden niet voorkomt.
Zodra de temperatuur in het voorjaar (vanaf begin maart) begint te stijgen komen de eitjes waarin knutten overwinterden uit en begint hun voortplantingscyclus opnieuw. De knutten gaan verder met het leggen van eitjes in stilstaand water. Naarmate de zomer vordert zie je ze steeds vaker in hele ‘wolken’ rondvliegen boven je tuin of wei. Onder de meest ideale (warme, vochtige en windstille) omstandigheden bevinden zich tot wel 700 knutten in zo’n wolk.
Allergische reactie op muggeneiwit
De knut leeft voornamelijk in de buurt van water, struiken en bomen. Ze houden niet van zonlicht en wind. De vrouwtjes hebben bloed nodig om eitjes te leggen en spuiten voor het verzamelen hiervan speeksel met eiwitten in het paard. Een allergische reactie vanuit het afweersysteem op die eiwitten zorgt voor de jeuk welke voornamelijk rond de staart, manen en soms de hele buiknaad voorkomt.
Dit zijn dan ook precies de plaatsen waar de muggen het makkelijkst bij de huid van paarden en pony’s kunnen komen. Paarden en pony’s ervaren door de allergie een steeds erger wordende jeuk en de enige remedie daartegen is in paardenogen schuren. Meestal zo vaak en intens dat ze hele plukken haar van de staart en manen wegschuren. Er blijft niets van een weelderige staart over en ook de huid onder de staart- en maanharen raakt op langere termijn vaak beschadigd. Door het continu blijven schuren ontstaan er zelfs hele nare open wonden die maar moeizaam herstellen door het steeds weer blijven openschuren ervan.
Jeuk voorkomen
Hoe voorkom je de nare jeukgevolgen van zomereczeem bij paarden en pony’s? Dat is een vraag waar menig wetenschapper, dierenarts en paardeneigenaar zich het hoofd over breekt en ook al over gebroken heeft. Je dier een eczeemdeken omdoen, insmeren met insectwerende middelen, het in een wei plaatsen waar het vaak waait (knutten vliegen slecht in wind) en tijdens de schemerperiode binnen op stal houden zijn veelgehoorde adviezen die zeker wel enige verlichting geven. Ook zorgen voor een paardenomgeving zonder stilstaand water in de buurt is en met zo min mogelijk bomen en struiken in de nabijheid helpt.
Van binnenuit de weerstand verhogen
Toch lijkt ook het geven van speciale en met name darmflora en weerstand verbeterende voeding verlichting van de jeuk kan geven. Veel verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van jeuk en een (over)gevoelige huid. De weerstand is er hier een van. Wanneer je paard of pony een goede weerstand heeft, dan is het lichaam prima in staat om met weinig extra inspanning een externe aanval op de paardengezondheid af te slaan. Wanneer de weerstand niet helemaal op en top is, dan kunnen allergische reacties zoals jeuk ontstaan. Om de weerstand op een optimaal niveau te krijgen is het belangrijk dat je paard de juiste voedingsstoffen daarvoor binnenkrijgt. Voermeesters ontdekte dat met de juiste bewerking van grondstoffen (Zuiver Voer) precies die essentiële voedingsstoffen voor het optimaliseren van de weerstand nog beter in het lichaam opgenomen worden vanuit de darmen.
Huid Vitaal van Voermeesters
Voermeesters heeft een brok ontwikkeld die speciaal op het voorkomen en verlichten van een gevoelige huid gericht is. Voermeesters Huid Vitaal is specifiek samengesteld basisvoer voor paarden en pony’s met een gevoelige huid en/of jeuk, waaronder zomereczeem. De unieke samenstelling van dit voer bestaat uit:
- Grove en functionele vezels
De extra grote en vezelige brokken bevorderen de darmwerking. Een goede darmwerking gaat vrijwel altijd samen op met een goed werkend immuunsysteem. - Biotine
Biotine is een vitamine B wat de huid en het haar ondersteunt. Daarnaast ondersteunt het ook de stofwisseling. - Vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren.
Gericht op het stimuleren van het afweersysteem. - Pre- en probiotica
Voor het optimaliseren van de spijsvertering. - Beta-glucanen
Een natuurlijke toevoeging welke het immuunsysteem aanzet tot extra activiteit.
Huid Vitaal bevat hiermee precies de juiste ingrediënten die paarden met jeuk en/of zomereczeem nodig hebben voor de ondersteuning van de weerstand. Zo kan je paard of pony de allergische reacties op knuttenbeten tegengaan.
Paard specifiek voedingsadvies
Wil je weten of Huid Vitaal ook voor jouw paarden en/of pony’s geschikt is? Probeer Huid Vitaal eens twee maanden uit. Heeft jouw paard of pony elk jaar problemen met staart- en maneneczeem dan raden we aan om aan het begin van het seizoen te starten met de brok. Huid Vitaal optimaliseert de weerstand van je paard via de spijsvertering. Het op het allerhoogste niveau brengen van die afweer gaat niet in een dag. Dit komt doordat de darmbacteriën zich aan zullen passen aan de verbeterde samenstelling van het paardenvoer en dat kost even een paar weken tijd. Waar je vervolgens wel een heel seizoen lang profijt van gaat hebben. Wil je weten welk rantsoen waaronder krachtvoer het beste bij jouw paard of pony past? Vraag een vrijblijvend voedingsadvies aan bij de voedingsexperts van Voermeesters.
Heb je een algemene vraag over wat Huid Vitaal voor jouw paard met jeukproblemen in het algemeen kan betekenen? Neem contact met onze klantenservice op en we voorzien je graag van een deskundig advies.