Naar hoofdinhoud

Rantsoenoptimalisatie

Je paard of pony glanst als een spiegel, is in topconditie en zit helemaal goed in zijn vel. Dat ideaalplaatje willen we allemaal. Het is namelijk het resultaat van een gezond en uitgekiend rantsoen dat precies bij je paard past. Maar wat doe je als je paard er (nog) niet uitziet als dit ideaalplaatje? Als hij minder glanst dan je zou willen? Als je het gevoel hebt dat hij het werk minder goed volhoudt? Of als hij toch te mager of te zwaar is?

Bruin paard in een stal met stro met verschillende zakken voer van Voermeesters: Sport Vitaal, Sereen, Elektrolytenslobber en Sportmuesli

In 5 stappen naar het beste rantsoen voor jouw paard

Bij Voermeesters herkennen we deze vragen maar al te goed. Ons advies: ga stap voor stap te werk om te ontdekken welk rantsoen het beste bij jouw paard past. Laat je hierbij helpen door ons handige 5-stappenschema. Het 5-stappenschema neemt jouw paard als startpunt. Hoe zijn de conditie en gezondheid van je paard nu en waar wil je naartoe werken? Vervolgens start je met de belangrijkste basis van een goed, natuurlijk en gezond rantsoen: ruwvoer. Pas daarna bepaal je, aan de hand van de conditie van je paard en wat je van hem vraagt, welke aanvullende voeders bij jouw paard passen. Zo zorg je ervoor dat jouw paard alle belangrijke voedingsstoffen krijgt die hij in zijn situatie nodig heeft.

Heb je hulp nodig tijdens het doorlopen van het 5-stappenschema of wil je het rantsoen van jouw paard laten checken? Wij helpen je graag! Vraag onze voedingsspecialisten gerust om een persoonlijk voedingsadvies voor jouw paard.

Stap 1: scoor de conditie van jouw paard

Is jouw paard perfect op gewicht of heb je het idee dat hij te dun of misschien wel te dik is? Hoe je paard eruitziet zegt heel veel over het rantsoen dat hij nu voorgeschoteld krijgt. Je begint dus met een kritische blik op de lichaamsconditie van jouw paard. De ribben van je paard vormen hierbij een handige leidraad. Je moet ze gemakkelijk kunnen voelen als je je hand erop legt, maar je moet de ribben niet kunnen zien. Ook zijn de plekken links en rechts van de staartwortel en de manenkam bekende plekken waar paarden vet opslaan bij overgewicht.

Als je het moeilijk vindt om te bepalen of je paard een gezonde lichaamsconditie heeft, gebruik je de Henneke Body Condition Score. Aan de hand van zes plekken op het paardenlichaam ‘scoor’ je de mate van vetopslag, uitgedrukt in een schaal van 1 (veel te mager) tot en met 9 (veel te dik). Is je paard te dun, dan heeft hij meer voeding nodig. Is je paard te dik, dan krijgt hij te veel voeding óf te weinig beweging. Naast de Henneke Body Condition Score kijk je naar het totale plaatje wat je paard uitstraalt. Een gezond paard dat goed in zijn vel zit heeft een glanzende vacht, gedraagt zich kalm en is geïnteresseerd in jou en zijn omgeving. Heb je de indruk dat (een van) deze dingen ontbreken, dan is het belangrijk om dat serieus te nemen in je (voer)management.

The Horse Henneke Body Condition Score (1)

Stap 2: wat vraag je van je paard?

Bedenk wat het gebruiksdoel van je paard is. Train je je paard (bijna) elke dag en moet hij presteren op wedstrijden? Maak je één keer per week een recreatieve rit, of heb je je paard puur als gezelschap in de wei? Dit bepaalt of je paard boven op een basisrantsoen (onderhoudsrantsoen) extra voeding nodig heeft. Vaak overschatten paardenhouders hoe hard hun paard moet werken. Ook de leeftijd van het paard speelt een rol. Daarnaast kosten ook groei of dracht en melkgift energie. Veulens en jonge paarden hebben daarom een andere en vaak hogere voedingsbehoefte, net als fokmerries en oudere paarden.

Stap 3: check wat er in je ruwvoer zit

Je paard is een planteneter. Zijn spijsverteringsstelsel is helemaal ingericht op het verteren en optimaal benutten van voedingsstoffen uit gras, hooi of kuilgras. Ruwvoer is voor je paard dus de meest natuurlijke en gezonde vorm van voeding. De eerste stap voor het samenstellen van een optimaal rantsoen is het bepalen van de hoeveelheden eiwit, energie, vitaminen en mineralen in het ruwvoer. Laat je ruwvoer daarom eerst analyseren bij een laboratorium voor voeronderzoek. Klinkt ingewikkeld? Dat is het zeker niet. Ook in de paardenhouderij wordt ruwvoeronderzoek steeds normaler én belangrijker. Bij Voermeesters kan je een ruwvoeronderzoek heel eenvoudig laten doen via de Voermeesters Ruwvoeranalyse. De voederwaarde uit de ruwvoeranalyse helpt je om te bepalen welke voedingsstoffen je paard via ruwvoer voldoende binnenkrijgt en welke er te weinig zijn of ontbreken. De tekorten vul je dan aan met een gekozen brok, muesli of supplement. Bij de Voermeesters Ruwvoeranalyse neemt Voermeesters na analysering contact met je op over de uitslag en kan een voerspecialist je desgewenst op weg helpen met een passend advies.

Stap 4: weet welke soorten paardenvoeders er zijn

Weet je welke voedingsstoffen je paard via het ruwvoer binnenkrijgt, dan kies je een bijpassend krachtvoer om de ontbrekende voedingsstoffen uit het ruwvoer te compenseren voor de onderhoudsbehoefte van je paard, én te voorzien in de eventuele extra behoefte voor arbeid, groei, dracht of lactatie (melkgift). Voor elk gebruiksdoel en iedere voedingsbehoefte is er wel een speciaal voeder. Heb je het gevoel dat je moeilijk kan kiezen door de vele soorten paardenvoeders die er zijn? Dat begrijpen we helemaal. Meer weten over de soorten krachtvoer helpt je om gemakkelijker te kiezen. Daarom verdelen we de verschillende soorten paardenvoeders in een paar hoofdsoorten. Welke hoofdsoort krachtvoer je aan je paard wil voeren hangt uiteindelijk af van de behoeftes van je paard én je persoonlijke voorkeur.

  • Paardenbrokken of muesli voor paarden
    Bij paardenbrokken zijn de verschillende grondstoffen gemalen en geperst in kleine, gelijke brokjes. Bij muesli voor paarden vormen de losse grondstoffen samen een mix. Je kunt de gebruikte ingrediënten dan ook los in de voerbak zien liggen. Paardenbrokken en muesli zijn een perfecte oplossing als je je paard naast alle vitaminen en mineralen ook meer of minder eiwit en energie wilt voeren. Het is belangrijk om te weten dat brokken of muesli dus dezelfde (lage of hoge) energie- en eiwitwaardes kunnen hebben. Vanwege het productieproces is de prijs van muesli doorgaans iets hoger dan van brok. Het is dus vooral een persoonlijke voorkeur en soms een financiële afweging of je liever een brok of een muesli voert.
  • Slobber 
    Een aparte variant krachtvoer is slobber, een vloeibare variant van brokken of muesli. Er bestaat gezonde slobber die je dagelijks als complete aanvulling kan voeren. Ook zijn er slobbervarianten voor een specifiek doel, zoals slobber voor oudere paarden of slobber aangevuld met psylliumvezels.
     
  • Balancers
    Balancers zijn brokjes die alleen vitaminen en mineralen in een rantsoen aanvullen. Dit kan ideaal zijn als je paard bijvoorbeeld al voldoende energie en eiwitten uit het ruwvoer kan halen.
     
  • Losse supplementen
    Kruiden, vitaminemengsels, magnesium of bijvoorbeeld lijnzaadolie zijn voorbeelden van losse supplementen die je extra aan het basisrantsoen kan toevoegen als je paard dit nodig heeft. Zoek hierbij goed uit of je paard deze supplementen daadwerkelijk nodig heeft. Overbodige supplementen kunnen namelijk ook zorgen voor het scheeftrekken van verhoudingen tussen mineralen en sporenelementen. Met andere woorden: losse supplementen zijn geen vervangers van een uitgebalanceerd rantsoen, maar met supplementen kun je het rantsoen wel compleet maken als dit nodig is. Aan sommige brok- en mueslisoorten zijn er al bepaalde supplementen toegevoegd, zoals extra lijnzaadolie.

Stap 5: check je rantsoen met onze Voermeesters

Denk je dat je met het huidige rantsoen van jouw paard al op de goede weg zit? Wil je aan de hand van het stappenschema iets veranderen? Of denk je dat je paard iets anders nodig heeft, maar weet je niet precies hoe je dat bereikt? Laat het rantsoen van je paard dan gratis checken door onze voerspecialisten. Zij weten als geen ander hoe belangrijk een gezond rantsoen is voor het welzijn van je paard. En ook: hoe prettig een goed advies is voor je eigen gemoedsrust. Je weet na een rantsoencheck dat je echt het beste aan je paard geeft, op maat gemaakt voor jullie specifieke situatie.

Onze voedingsspecialisten willen graag alles van je paard weten voor het beste advies. Daarvoor kan je het voedingsadviesformulier invullen, waarbij de hierboven genoemde stappen je perfect zullen helpen. Wil je liever al vanaf stap 1 geholpen worden? Ook dan staan we natuurlijk klaar voor jou en je paard.

Karen Schiferli
Meer weten?

Heb je een vraag of wil je advies over een product van Voermeesters?
Neem gerust contact met ons op. Onze Voermeesters helpen je graag.